perjantai 29. tammikuuta 2016

Virran jakautuminen piirissä

Tämä kerta oli haasteellinen siksi, että kytkennät olivat haastavampia kuin edellisellä kerralla ja laitteistot antoivat epäloogisia vastauksia virran arvoiksi.

Alla on tuntimuistiinpanot tältä kertaa:




Todettiin yksinkertaisesti, että virtalähteestä lähtenyt kokonaisvirta jakautuu virtapiirissä haaroihin ja palaa jälleen yhteen ennen  negatiivista kohtiota. Jos ylläolevassa kahden silmukan piirissä on samanlaiset lamput, molempiin silmukoihin ykköseen ja kakkoseen menee yhtä suuri virta. 

Kotitehtävät: 
  • Opettele, miten kytketään sarjaan ja rinnakkain, kytkentäkaaviotkin
  • Opettele, miten kytketään virtamittari piiriin.
  • Blogikysymys on samalla tähtitehtävä, ja siihen vastataan vihkoon.* Jos virtalähteestä lähtee kokonaisvirta 2 A yllä olevassa kuvassa. Kuinka suuri virta kulkee 1. silmukassa, entä toisessa silmukassa?


torstai 21. tammikuuta 2016

Sähkövirta, kytkentäkaavio ja virtapiirimerkinnät osa 2

Tehtiin tuntikuulustelu Socrative-sivustolla kappaleesta 1. Lisäksi paperilla kyseltiin kytkentäkaaviossa esiintyviä merkkejä. Ne osattiin yhdistämistehtävällä hyvin. 

Tällä kerralla tukimme virtapiirin rakentamista. Tunnin alkupuolella oppilaat luettelivat ERISTEITÄ (materiaaleja, jotka eivät johda sähköä):


  • Muovi, 
  • kuiva puu, 
  • lasi, 
  • kumi, 
  • kuiva paperi, 
  • kuiva ilma (pakkasella kuiva ilma)

Virtarpiirissä kulkee sähkövirta, kun siinä on jännitelähde (esim. paristo). Silloin virtapiiriin saadaan varausero (potentiaaliero), joka vastaa arkielämässä esimerkiksi korkeuseroa, joka saa virran kulkemaan.

Tutkittiin virtapiirissä kulkevan virran avulla virran vaikutuksia (4kpl) havainnoimalla. Oppilaat keräsivät havaintonsa taululle: 


Selitettiin vielä kemiallista vaikutusta kokeessa, jossa kuparisulfaattiliuokseen laitettiin rauta- ja kuparielektrodit. Kupari 2+ -ionit liuoksessa hakeutuvat negatiiviselle rautaelektrodille ja vastaanottavat siellä 2 puuttuvaa elektrodia eli pelkistyvät kupariatomeiksi pinnalle. Rauta päällystyy punaisella kuparilla. 



KYTKENTÄKAAVIO: 

Kytkentäkaaviossa johdin piirretään viivalla. Suora kulma tarkoittaa vain käännöstä johtimessa. Muille laitteille on omat merkkinsä, jotka piti opetella täksi kerraksi. 

Piirsimme yksinkertaisen kytkentäkaavion suljetusta virtapiiristä, jossa on lamppu ja jännitelähde. Huomaa virran suunta ja lampun napojen merkitsemistapa:


LÄKSY: 
  • Blogi. 
  • Kytkentäkaavion piirtäminen, sähkön vaikutukset, KPL 1 
  • s.223: teht. 1,3,4,5,7,2b*
  • BLOGIKYSYMYS: Minkä väristä sähkö mielestäsi on?






torstai 14. tammikuuta 2016

Sähkövirta, kytkentäkaavio ja virtapiirimerkinnät

Sähkövirta on varausten liikettä. Elektronit liikkuvat virtapiirissä negatiiviselta navalta positiiviselle, MUTTA on sovittu, että sähkövirta kulkee positiviiselta navalta negatiiviselle (vrt. vesiputous).

Sähkövirran tunnus on I
Sähkövirran yksikkö on ampeeri, A


Tasavirran merkintä on DC
Vaihtovirran merkintä on AC





Läksy: Virtapiiri: 
  • KPL 1 s. 220>. Lue kappale, ¨
  • opettele virtapiirimerkinnät blogista eli vihkostasi. 
  • Vastaa blogikysymykseen.

BLOGIKYSYMYS: Minkälainen on puolijohde? (s. 222)

Polarisoituminen ja sähköinen influenssi


Kävimme oppimiskeskustelua siitä, mitä tarkoittaa POLARISAATIO ja INFLUENSSI sähköopissa. Oppimiskeskustelussa tietoa etsitään esim. kirjasta tai internetistä ja pareittain päätetään, kuinka asia ymmärretään ja kuinka se esitetään muille. Keskustelu oli ensin kovin lennokasta:  >> Lennokasta  , mutta sitten saimme koneen käyntiin vähän paremmin: >>paremmin. (Äänitiedostot on tallennettu drop box:n ja ne aukenevat, kun lataat ne laitteellesi kirjautumatta.)








perjantai 8. tammikuuta 2016

Sähkövaraus, varausero, sähkökenttä


Sähkövarauksia syntyy kappaleisiin, kun toisen kappaleen atomit luovuttavat elektroneja toisen kappaleen pintaan. Elektronit saadaan siirtymään eri materiaalien välillä esimerkiksi hankaamalla. Tunnilla hankasimme kissankarvoilla, luonnonmateriaalikankaalla ja tekokuitukankaalla eboniitti ja lasisauvoja, jolloin sauvat varautuivat eri merkkisesti riippuen siitä, millä materiaalilla niitä hangattiin.


Elektroskoopilla voi tutkia varatun kappaleen varauksen suuruutta.

Välähdyslamppu toimii niin, että jos kappale on negatiivisesti varattu (ylimäärin elektroneja) välähdyslampun kappaleen puoleinen pää välähtää. Videossa näkyy tunnillakin kokeillun välähdyslampun toiminta. Tässä sauva on varattu kissankarvalla negatiivisesti.  Kissankarvasta on siis siirtynyt elektroneja sauvaan. Kissankarvan sähkövaraus oli tällöin positiivinen.

Vain eristemateriaaleja voi varata sähköisesti!

VARAUSERO ja sen purkautuminen. Jos kappaleiden välillä on VARAUSERO eli JÄNNITE. Se pyrkii tasoittumaan joko


  • hallitusti johdinta pitkin (sähkövirta)
  • tai hallitsemattomasti (esim. salamanisku)

Pikkusalamia tehtiin tunnilla varausgeneraattorilla. Niitä voi pakkasilmalla tehdä helposti kotonakin ja nähdä vaikka pimeässä huoneessa kahden toisiaan hankaavan tekokuituisen kankaan välillä.


SÄHKÖKENTTÄ välittää sähköisen voiman. Sähkökentällä on suunta ja suuruus. Sitä voidaan kuvata voimaviivoilla.  Alla tuntimuistiinpano sähkökentän voimaviivoista pistemäiselle varaukselle tai varausparille. Samanmerkkiset varausket hylkivät toisiaan ja erimerkkiset varaukset vetävät toisiaan puoleensa. 



Kotitehtävät: s.251-255 Lue ja opettele. s. 255 teht: 1-6,11*

Tervetuloa 9D/G:n fysiikkapajaan!

Oletko koskaan miettinyt, mitä yläkoulun fysiikan tunneilla tapahtuu. Tässä blogissa pääset tirkistelemään 9. luokan fysiikan tunteja. Blogissa materiaalia tuottavat oppilaat itse, opettaja toimii kirjurina.