perjantai 8. tammikuuta 2016

Sähkövaraus, varausero, sähkökenttä


Sähkövarauksia syntyy kappaleisiin, kun toisen kappaleen atomit luovuttavat elektroneja toisen kappaleen pintaan. Elektronit saadaan siirtymään eri materiaalien välillä esimerkiksi hankaamalla. Tunnilla hankasimme kissankarvoilla, luonnonmateriaalikankaalla ja tekokuitukankaalla eboniitti ja lasisauvoja, jolloin sauvat varautuivat eri merkkisesti riippuen siitä, millä materiaalilla niitä hangattiin.


Elektroskoopilla voi tutkia varatun kappaleen varauksen suuruutta.

Välähdyslamppu toimii niin, että jos kappale on negatiivisesti varattu (ylimäärin elektroneja) välähdyslampun kappaleen puoleinen pää välähtää. Videossa näkyy tunnillakin kokeillun välähdyslampun toiminta. Tässä sauva on varattu kissankarvalla negatiivisesti.  Kissankarvasta on siis siirtynyt elektroneja sauvaan. Kissankarvan sähkövaraus oli tällöin positiivinen.

Vain eristemateriaaleja voi varata sähköisesti!

VARAUSERO ja sen purkautuminen. Jos kappaleiden välillä on VARAUSERO eli JÄNNITE. Se pyrkii tasoittumaan joko


  • hallitusti johdinta pitkin (sähkövirta)
  • tai hallitsemattomasti (esim. salamanisku)

Pikkusalamia tehtiin tunnilla varausgeneraattorilla. Niitä voi pakkasilmalla tehdä helposti kotonakin ja nähdä vaikka pimeässä huoneessa kahden toisiaan hankaavan tekokuituisen kankaan välillä.


SÄHKÖKENTTÄ välittää sähköisen voiman. Sähkökentällä on suunta ja suuruus. Sitä voidaan kuvata voimaviivoilla.  Alla tuntimuistiinpano sähkökentän voimaviivoista pistemäiselle varaukselle tai varausparille. Samanmerkkiset varausket hylkivät toisiaan ja erimerkkiset varaukset vetävät toisiaan puoleensa. 



Kotitehtävät: s.251-255 Lue ja opettele. s. 255 teht: 1-6,11*

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti